Met zoveel factoren waar je geen invloed op hebt, is het belangrijk om alles te doen wat in je macht ligt om je product listings op te laten vallen op Bol.com. Het optimaliseren van je product listings heeft verschillende voordelen zoals het verhogen van je CTR (click through rate), vindbaarheid en conversieratio.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je listing te optimaliseren en daarmee het aantal verkopen te verhogen via Bol. Wij zijn hier om je alle informatie en tools aan te reiken om dit voor elkaar te krijgen. In dit artikel ga ik dieper in op zaken als titels, afbeeldingen, reviews en meer. Ook lees je meer over aanbiedingen, SEO (Search Engine Optimisation) van Bol.com en hoe je het beste met je voorraad omgaat.
Het creëren van een perfecte listing op Bol.com is niet lastig, het vraagt alleen om wat tijd en kennis.
Waarom is een goede listing belangrijk?
Voor ik dieper inga op de materie, even een algemene toelichting. Een goede, idealiter perfecte, listing is hartstikke belangrijk op marketplaces zoals Bol.com. De positie van jouw producten wordt bepaald door een algoritme. Die beoordeelt haar score op verschillende factoren, voorbeelden zijn het aantal clicks op je product, conversieratio en je winkelbeoordeling. Die drie factoren staan met elkaar in verbinding en zijn afhankelijk van je listing.
Hoe beter je listing, hoe meer clicks en hoe hoger je conversieratio. Is het verwachtingsmanagement van klanten in orde door je productinformatie? Dan komt het met je winkelbeoordeling ook goed.
Hoe beter jouw listing is, hoe groter de kans op het koopblok. Uit onderzoek van Bol.com bleek dat de top drie gemiddeld 70%(!) van de omzet pakt.
Stappenplan: perfecte listing
Stap 1: Zoekwoorden (keywords)
Het opstellen van een nieuwe listing of optimaliseren van een bestaande listing begint met een zoekwoordenonderzoek. Je wilt weten waar potentiële klanten naar zoeken en die zoektermen verwerken in je listing. Hoe beter je producttitel en teksten aansluiten op het zoekgedrag van bezoekers, hoe groter de kans dat je gevonden wordt. In principe zijn er twee soorten zoekwoorden:
- Shorttail: drie of minder zoekwoorden (bijv.: 'zwarte hoed')
- Longtail: meer dan drie zoekwoorden (bijv.: 'suède zwarte hoed dames')
De zoekvolumes van longtail zoekwoorden liggen over het algemeen lager dan de algemene shorttail zoekwoorden. Maar wanneer een klant een longtail zoekwoord intypt, is diegene specifiek op zoek naar dat product. Sluit dat van jou daarop aan? Dan is de kans groot dat je product bekeken wordt. Wees in je zoekwoorden zo specifiek mogelijk.
Om te onderzoeken waar potentiële kopers naar zoeken, gebruik jeeen tool. Om te beginnen is de gratis tool van Neil Patel (Ubersuggest) een goede keuze. Open een spreadsheet, noteer relevante zoekwoorden en het bijbehorende zoekvolume. Neem hier even de tijd voor. Misschien hebben concurrenten bepaalde zoekwoorden over het hoofd gezien en weet jij je kans te pakken.
Belangrijk : de algemene, shorttail zoekwoorden met het meeste zoekvolume neem je sowieso mee in je listings. Dit zijn vaak algemene termen zoals 'tandenborstel', 'hoed', 'deken' etc.
Stap 2: Afbeeldingen voor je listing op Bol.com
Mensen zijn visueel ingesteld. We willen weten hoe een product eruitziet voor we het kopen. In een winkel kun je het product aanraken, met eigen ogen zien en uitproberen. Op Bol.com is dat onmogelijk en probeer je datzelfde gevoel na te bootsen in je listing. De producttitel en bulletpoints maken het aantrekkelijk om te klikken, de productafbeelding (met name je hoofdafbeelding) zorgt ervoor dat mensen daadwerkelijk je productpagina bezoeken. Besef jezelf dat de klant al bereid is om geld uit te geven, je afbeeldingen moeten ervoor zorgen dat dat geld bij jou terechtkomt.
Vereisten voor productafbeeldingen
Er zijn een aantal vereisten voor productafbeeldingen. Zo verwachten klanten een kwalitatieve afbeelding. Het is daarnaast verstandig om een afbeelding te gebruiken die beeldvullend is en qua kleuren afwijkt van de concurrentie.
Productfotografie richtlijnen Bol.com
Om tot een perfecte listing te komen op Bol.com is het belangrijk dat je de richtlijnen van het platform zelf meeneemt. Hier een overzicht:
- Fotografeer het artikel vanuit verschillende perspectieven en in ieder geval recht van voren en zo beeldvullend mogelijk.
- Fotografeer daarnaast relevante details.
- Zet op de afbeelding alleen het artikel zelf en de accessoires die daarbij horen, dus alleen dat wat de klant geleverd krijgt.
- Het artikel is uit de verpakking – met uitzondering van bijvoorbeeld bordspellen en mediadragers. Een afbeelding van het artikel in de verpakking mag ook mits er ook een afbeelding van het artikel uit de verpakking is.
- Zorg voor een witte, neutrale achtergrond waarop geen schaduw zichtbaar is. Dit met uitzondering van sfeerbeelden.
De hoofdafbeelding moet neutraal zijn en mag geen schaduw bevatten. Voor de andere foto's geldt die eis niet. Zorg ervoor dat alle mogelijke vragen van klanten beantwoord worden in de rest van de afbeeldingen. Denk aan afmetingen, voordelen, toevoegingen, specificaties, functies en je USP's. Probeer ook direct een 'gevoel' mee te geven in je foto's. Je wil dat potentiële klanten zichzelf het product al zien gebruiken.
Verkoop je bureauaccessoires? Fotografeer het product dan in een mooi kantoor met high-end producten. Daar krijgt de bezoeker veel meer feeling bij dan hetzelfde product op een normale tafel of witte achtergrond.
Schakel een fotograaf in
De productafbeeldingen hebben enorme invloed op het succes van je product. Wie een perfecte listing op Bol.com wil creëren, doet er slim aan een professionele fotograaf in te schakelen. Sommige klanten laten 80% van hun keuze afhangen van de productafbeeldingen. Zo belangrijk zijn goede foto's.

.png)
Koen is een geboren copywriter en funnelbouwer die zich specialiseert in e-commerce.
Wil je meer weten?
Stap 3: Producttitel
De producttitel is een belangrijk onderdeel binnen je listing. Het algoritme van Bol.com bepaalt wie op welke plek komt te staan in de zoekresultaten. Aangezien het algoritme geen afbeeldingen herkent, is het aan je producttitel om te vertellen wat voor product je aanbiedt. Het draait allemaal om relevantie.
In een goede producttitel plaats je alle onderscheidende kenmerken van een artikel. Dit om het voor klanten mogelijk te maken een goede keuze te maken tussen al die producten op de resultatenpagina. Zorg er in ieder geval voor dat je producttitel niet te lang is en laat de belangrijkste kenmerken van je product erin terugkomen. Daardoor wordt je titel sneller doorgevoerd in het systeem.
Deze opbouw is aan te raden:
[Merk] [Serie] [Productgroep] – [Maat] – [Aantal stuks/ kenmerk]
Hier een aantal voorbeelden per productgroep om je een beter beeld te geven:
Horloge: [Merk] - [Lijn] - [Model] - [Doelgroep] - [Productgroep] - [Diameter]
Kachel: [Merk] [Model] [Indien van toepassing: serie] [productgroep] - [kenmerk 1] - [kenmerk 2]
Koptelefoon: [Merk] [Model] [productgroep] - [Draadloos] - [on-ear/over-ear]
Mascara: [Merk] [Model] [productgroep] - [Kleur] - [USP]
Tips voor de perfecte producttitel
- Vermeld het merk
- Vermeld het model of typenummer
- Vermeld de productgroep
- Gebruik een koppelteken om verschillende onderdelen van elkaar te scheiden
- Vermeld één of twee onderscheidende kenmerken
Niet doen:
- Complete woorden in HOOFDLETTERS
- Veel bijvoeglijke naamwoorden gebruiken
- Meer dan 70 tekens (inclusief spaties) gebruiken
- Symbolen gebruiken
- Engelse woorden gebruiken
- Synoniemen gebruiken
Belangrijk: het is niet toegestaan om verwijzingen naar (tijdelijke) prijswijzigingen te gebruiken in je producttitel. 'Black friday', 'cyber monday' of 'valentijnskorting' in je titel verwerken om het aantal verkopen te verhogen is dus een no-go. Het kan je strikes opleveren.
Stap 4: Productomschrijving
Goed, je hebt inmiddels duidelijke foto's, een aantrekkelijke titel en de zoekwoorden op een rijtje in je spreadsheet. Tijd voor het grotere werk: de productomschrijving. Dit is dé plek waar je twijfelaars overtuigt. Een deel van de bezoekers koopt direct na het lezen van je titel en bekijken van je productfoto's, maar een groter deel wil weten wat je product doet, kan en waarom het anders is dan dat van concurrenten. Het is belangrijk dat je jezelf in je doelgroep verdiept voor je begint met schrijven. De perfecte listing op Bol.com geeft antwoord op alle mogelijke vragen en twijfels van klanten. Dit in je productomschrijving verwerken verlaagt ook nog eens het aantal retouren, dat is weer goed voor je winkelbeoordeling en posities.
Wat zit er in de doos? Waarom moet de klant voor jouw product of merk kiezen? Wat doen jullie anders dan de concurrent? Maak het je lezer (en potentiële klant) zo makkelijk mogelijk. Geef bijvoorbeeld gebruikstips mee bij keukenproducten.
Belangrijke regels voor het schrijven van je productomschrijving:
- Gebruik geen jargon, klanten begrijpen dit niet
- Ga niet te diep in op eigenschappen, heb het over de voordelen
- Schets het toekomstbeeld mét je product
- Laat je productteksten controleren (spelfouten komen onprofessioneel over en leiden tot een daling in je conversie)
Het is aan te raden de kenmerken en zoekwoorden uit je producttitel minimaal twee tot drie keer terug te laten komen in je productomschrijving. Dit om de kans op goede zoekresultaten te vergroten. Probeer je merk, producttitel en -type in de eerste twee regels te verwerken, daar houden zoekmachines als Google rekening mee.
Opbouw en opmaak van je productomschrijving
De eerste twee tot drie zinnen van je productomschrijving worden getoond onder je afbeelding op de resultatenpagina. Hieronder een duidelijke opbouw voor een perfect listing op Bol.com:
Inleiding
De eerste drie zinnen van je omschrijvingen dienen als inleiding. Naast de inleiding wil je op persoonlijk niveau communiceren en duidelijk maken dat de bezoeker wat mist: jouw product. Probeer een situatie te schetsen waarin zij zich momenteel bevinden en vergeet je zoekwoorden niet mee te nemen.
Oplossing
Op dit punt is het voor je doelgroep duidelijk dat je hun probleem begrijpt. Nu bied je de oplossing aan: je product. Het is belangrijk dat je je product niet actief verkoopt, maar dat de lezer zelf inziet dat jij de oplossing voor het probleem hebt.
Voordelen
Tijd om de voordelen te benoemen. Een probleem oplossen is leuk, maar je product doet waarschijnlijk meer dan dat. Maak het je potentiële klant duidelijk welke voordelen ze uit je producten halen. Werk op dit punt van je omschrijving met bulletpoints of vinkjes, dat zorgt voor duidelijkheid.
Zet het voordeel vooraan in je bulletpoints.
Doe een korte concurrentieanalyse
Je concurrentie is goud waard. Doe onderzoek naar de listings van directe en indirecte concurrenten. Noteer wat ze goed doen en wat er volgens jou beter kan, vervolgens maak jij een betere versie. Kijk ook even naar de klantreviews, daar staat bruikbare informatie in. Wat missen klanten bij je concurrent? Probeer die vragen en opmerkingen direct mee te nemen in je eigen productomschrijving. Daardoor manage je de verwachtingen net wat beter en voorkom je slechte reviews.
Extra tips voor een perfecte listing op Bol.com
- Maak de eerste drie zinnen dikgedrukt (<b>TEKST</b>)
- Gebruik voldoende witregels om het overzichtelijk te houden
- Schrijf actief
- Gebruik groene vinkjes om voordelen aan te duiden
- Verplaats je in de klant voor het schrijven
- Laat je listing lezen door mensen uit je doelgroep en vraag om feedback (voel je jezelf aangesproken? Zet de tekst aan tot actie?)
^ Vraag geen vrienden en bekenden, die geven altijd positieve antwoorden. Je wil echte antwoorden. Geef bijvoorbeeld een kleine korting voor eerlijke feedback. - Laat je listing controleren op fouten.
.png)
Koen is een geboren copywriter en funnelbouwer die zich specialiseert in e-commerce.
Want help with this?