20 e-mailmarketingtips voor e-commerce

In de gereedschapskist van iedere webwinkel hoort e-mailmarketing een bijzonder plekje te hebben. Het stelt je in staat om direct met klanten te communiceren, en dat tegen een lagere prijs dan via andere kanalen als Google en socials. Maar, e-mailmarketing is niet makkelijk. De juiste copy, technische aspecten en je zult veel moeten testen om succes te behalen. 

In dit artikel geven we je daarom 20 e-mailmarketingtips voor e-commerce. Praktisch advies en bewezen strategieën die jouw e-mailmarketingcampagnes naar een hoger niveau tillen. Of je nu net begint met e-mailmarketing als webwinkel of je bent op zoek naar manieren om je strategie te verbeteren, deze tips kunnen helpen je doelen bereiken. 

Waarom deze e-mailmarketingtips belangrijk zijn

Als je niet op de hoogte bent van deze 20 e-mailmarketingtips voor e-commerce, kan dat betekenen dat je e-mails verstuurt die er goed uitzien op desktop, maar niet op mobiel. Of dat je een grote mailinglijst hebt die niet betrokken is - en dus geen e-mails opent. En zo zijn er nog meer obstakels die je resultaten naar beneden halen.

Neem de tips in acht, kijk hoe je ze voor jouw webwinkel kunt toepassen en maak van e-mailmarketing een van je meest winstgevende kanalen. 

20 tips voor meer omzet uit e-mailmarketing

1. Verstuur een welkomst e-mail

Wanneer een (potentiële) klant zich aanmeldt voor je mailinglijst, stuur dan een leuke welkomst e-mail om jullie relatie goed te starten. Maak gebruik van deze gelegenheid om e-mailmarketing direct te benutten en je klant te informeren, bijvoorbeeld door het delen van je merkverhaal. Sommige merken laten ook direct bestsellers zien. 

Geef je een incentive weg (zoals 10% korting op je eerste aankoop)? Bewaar dan je merkverhaal voor een ander moment en focus je alleen op die incentive in je eerste e-mail.

2. Maak je onderwerpregels perfect

De onderwerpregel is het eerste wat een ontvanger ziet en de belangrijkste zin van de hele e-mail. Zonder een goede onderwerpregel krijg je niet eens de kans om je verhaal te doen, waardoor resultaten ook uitblijven. Wie e-mailmarketing serieus aanpakt, neemt de tijd voor een overtuigende, relevante en waar mogelijk gepersonaliseerde onderwerpregel.

Solid Growth schreef hier eerder een artikel over: '12 verbeterpunten voor effectievere e-mail onderwerpregels'.

3. Optimaliseer voor mobiel

Meer dan de helft van je ontvangers opent de e-mail op een mobiele telefoon. Als je e-mails niet goed leesbaar zijn op die devices, loop je simpelweg omzet mis. We raden je zelfs aan om tegenwoordig mobile first te designen.

Tip van Solid: stuur je e-mail naar verschillende e-mailproviders (zoals Gmail, Yahoo en Outlook) en open deze op je mobiele telefoon. Zo voorkom je dure fouten. 

4. Schoon je mailinglijst regelmatig (geautomatiseerd) op

Inactieve abonnees wil je ‘dempen’ (to suppress in Klaviyo) of verwijderen. Dit om niet te hoeven betalen voor mensen die toch niet kopen en de engagement hoog te houden. Het is een best practice om dit geautomatiseerd te doen met een sunset flow. 

5. A/B test je content

Test verschillende elementen van je e-mails (zoals onderwerpregels, content, afbeeldingen, CTA’s) om te zien wat het beste werkt voor je doelgroep. 

Het is belangrijk om per e-mail slechts één element te testen, zodat je duidelijk kunt identificeren wat het effect heeft veroorzaakt. Een voorbeeld: als je de onderwerpregel test, moet de content in de e-mail hetzelfde zijn. 

6. Houd je e-mails kort en bondig

Ontvangers hebben weinig tijd en een korte aandachtsspanne, maak je e-mails dus niet te lang. Wees direct, deel je boodschap en kom snel ter zake. Voor veel merken, bijvoorbeeld in de fashion, is het verstandiger om beelden te laten spreken en deze kracht bij te zetten met enkele woorden. 

Daily Paper en Tess V doen dit goed: foto's laten spreken, minimale copy.

7. Stuur je nieuwsbrief opnieuw naar niet-openers

Niet iedereen zal je e-mail openen. Het is een best practice om je nieuwsbrief een dag later opnieuw te versturen naar ‘non-openers’ - mensen die hem niet hebben geopend. Kies dan wel voor een andere onderwerpregel, die van je vorige nieuwsbrief sprak blijkbaar niet genoeg aan.

Sommige merken kiezen ervoor om deze tactiek ook toe te passen in flows. Met name in een welcome series is de eerste e-mail belangrijk, vaak wordt daar de incentive aangeboden en het is het eerste contact via e-mail. Als ontvangers deze niet openen, is dat een slecht begin van je klantrelatie. Leer ze aan om je e-mails te openen.

8. Schrijf een uitnodigende CTA

De CTA (call-to-action) is een van de belangrijkste elementen in je e-mails. Zorg ervoor dat deze duidelijk, opvallend genoeg en actiegericht is. Ontvangers weten zo wat ze moeten doen en zullen sneller actie ondernemen.

Tip van Solid: kijk naar complementaire kleuren. Als je huisstijl bijvoorbeeld groen is, kun je je CTA’s rood maken om ze op te laten vallen. Geel en paars zijn ook complementaire kleuren, evenals blauw en oranje.

9. Denk goed na over je ‘preview text’

De preview text is de korte tekst die de ontvanger ziet voordat ze je e-mail openen. Deze komt naast de onderwerpregel te staan en is echt een ‘preview’ van je e-mail. Zorg dat deze nieuwsgierig maakt en de lezer motiveert om te openen. 

Enkele voorbeelden:

  • Tip 4 is onze favoriet’ → in een e-mail met tips om meer uit je zomer te halen
  • Ga jij voor de bestsellers in deze mail?’ → in een mail met producten
  • Vergeet dit niet mee te pakken voor je de deur uitgaat’ → e-mail met accessoires
  • Snel, je hebt nog maar 24 uur’ → e-mail met kortingscode

10. Gebruik dubbele opt-in bij aanmelding

Door een dubbele opt-in te gebruiken, verzeker je jezelf ervan dat de mensen die zich aanmelding voor je mailinglijst ook echt geïnteresseerd zijn. Dat verhoogt de kwaliteit van je mailinglijst en engagement, zoals de open rate. 

In Klaviyo is het gebruik van een dubbele opt-in standaard. We raden je aan dit zo te houden. 

Koen van Hooren
Over de auteur van
20 e-mailmarketingtips voor e-commerce

Koen is een geboren copywriter en funnelbouwer die zich specialiseert in e-commerce.

Wil je meer weten?

hoe wij werken
resources
Links uit de podcast

11. Personaliseer je e-mails

E-commerce vandaag de dag draait om personalisatie. Net zoals bij hun favoriete speciaalzaak willen consumenten persoonlijke aanbevelingen en zich (h)erkend voelen. Gebruik personalisatie in je e-mails, zoals aanbevelingen op basis van aankoophistorie en verjaardagswensen.

Zie persoonlijk communiceren niet als eenrichtingsverkeer. We raden je aan om je e-mails als een echt persoon te versturen, niet als merk. Pas de afzender dus aan. Verderop in de lijst hebben we nog een interessante tip die hierop aansluit.

12. Stuur niet alleen maar promoties

Zorg voor een goede mix van educatieve en promotionele content. Onthoud goed dat e-mails leuk moeten zijn om te lezen, e-mailmarketing is ook een communicatiekanaal. Veel merken zien het als een manier om de ene na de andere promotie door te sturen, maar daardoor haken veel klanten vroegtijdig af. 

Maak het een feest om iedere keer je e-mails te openen. Zorg er dus voor dat ontvangers niet weten wat ze kunnen verwachten. Dit is misschien wel onze belangrijkste e-mailmarketingtip voor e-commerce. 

Deze merken snappen het: leuke content delen!

13. Maak het makkelijk om af te melden

Hoe makkelijker het is om jezelf af te melden, hoe lager de kans dat iemand je e-mails markeert als spam. Dat is slecht voor je deliverability. Veel merken zijn bang om abonnees te verliezen, maar die mensen zouden toch niet kopen. Maak uitschrijven daarom zo makkelijk mogelijk.

14. Kies een consistente cadans

Verstuur je e-mails op consistente momenten. Dit helpt bij het opbouwen van verwachtingen bij je doelgroep en zorgt ervoor dat ze uitkijken naar je e-mails. 

Tip van Solid: je kunt kiezen voor een (twee)wekelijks terugkerend thema. Zo is er een merk in de yogawereld dat elke twee weken op maandag een ‘mindful monday’ e-mail verstuurt met tips om mindfulness te trainen. 

15. Zet in op segmentatie

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: e-mails sturen naar je hele lijst is een no-go - dit doe je maar één of twee keer per jaar, bijvoorbeeld tijdens Black Friday. De rest van het jaar stuur je content naar verschillende segmenten in verband met relevantie. Segmenteer bijvoorbeeld op basis van koopgedrag of demografische gegevens. 

Eerder hebben we hier al een artikel aan gewijd, dat vind je vast ook interessant: 'e-mail segmentatie: uitleg + tips'.

16. Heractiveer inactieve contacten

Zet campagnes en flows op om contacten die geen betrokkenheid hebben vertoond opnieuw te activeren. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale aanbieding of een herinnering aan wat ze missen. 

17. Analyseer je resultaten (KPI’s) regelmatig

Het is belangrijk om de prestaties van je campagnes en flows regelmatig te analyseren. Voorbeelden van KPI’s zijn openingspercentage, klikpercentage en conversieratio. Ook deliverability is goed om in de gaten te houden. Zo begrijp je wat werkt en wat verbeterd kan worden. 

18. Gebruik het four-eyes principle

Laat iedere e-mail door een collega checken voordat deze verzonden wordt. Zo voorkom je eventuele fouten, onduidelijkheden of zinnen die niet goed lopen. Het draagt bij aan je professionele uitstraling. Soms ben je blind voor eigen fouten, zeker als je de e-mail al meerdere keren hebt gelezen. 

19. Maak e-mails scanbaar

Mensen scannen e-mails vaak in plaats van ze volledig te lezen. Maak ze makkelijk te scannen met bullet points, korte alinea’s en duidelijke koppen. Zo weet je zeker dat de belangrijkste informatie gelezen wordt. 

20. Gebruik geen ‘no-reply’ e-mailadres

Sommige merken doen het nog: een no-reply e-mailadres gebruiken om mails te versturen. Hiermee maak je het voor klanten moeilijk om contact op te nemen, dus het is klantonvriendelijk. Gebruik een echt e-mailadres om een meer open indruk te geven. En ga het gesprek ook aan met klanten, vraag om reacties → dit is goed voor je deliverability.

Koen van Hooren
About the author of
20 e-mailmarketingtips voor e-commerce

Koen is een geboren copywriter en funnelbouwer die zich specialiseert in e-commerce.

Want help with this?

Read more
Share