Laten we eerlijk zijn: de online interieurmarkt is druk. Overvol? Misschien niet, maar met nieuwe spelers die elke week opduiken, compleet met trendy productfoto’s en UGC, is het lastig om je te onderscheiden. Ooit afgevraagd hoe jouw interieurwebwinkel écht het verschil kan maken?

Het starten van een interieurwebwinkel is één ding. Maar diezelfde winkel omtoveren tot een merk waar klanten steeds weer voor terugkomen, dát is de uitdaging.

Dus als je je nog geen Picasso van de interieurwebwinkels voelt, maar wel een digitaal meesterwerk wilt neerzetten, dan ben je hier aan het juiste adres. We gaan je meenemen op een reis langs vijf strategieën om klanten te verrassen, te behouden en ze om te toveren tot echte fans van je merk.

Let’s go!

Waarom jezelf richten op retentiemarketing als interieurwebwinkel?

Voor je meer leest over verschillende strategieën, eerst deze cruciale vraag. Want waarom is retentie überhaupt belangrijk voor een interieurwebwinkel? Bij producten als meubels wordt retentiemarketing anders ingezet dan bij verbruiksproducten. In plaats van je puur te richten op herhaalaankopen, draait het bij interieurwebwinkels ook sterk om het aanbieden van aanverwante producten en, nog belangrijker, het creëren van fans. Klanten die lovend over je merk praten op verjaardagen, langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van de kids en online. 

Die fans - ook vaak ambassadeurs genoemd - voorzien je van nieuwe klanten én waardevolle inzichten. In een branche die draait om sfeer en beleving, is het behouden en verrassen van klanten dus niet alleen goed, maar essentieel voor succes.

1. Geweldige klantenservice

Klanten verwachten tegenwoordig directe en snelle antwoorden. Wil je dat jouw interieurwebwinkel opvalt? Wees dan proactief en net dat beetje anders met je klantenservice. Dat betekent:

  • Anticiperen op vragen: Breid je FAQ uit met onderwerpen als levering en montage.
  • Bied direct contact: Denk aan een chatfunctie waar klanten meteen hun vragen kwijt kunnen.

En vergeet niet dat proactieve klantenservice veel verder gaat dan alleen het beantwoorden van vragen. Het zit 'm in die kleine, onverwachte dingen. Stuur bijvoorbeeld na een aankoop een follow-up mailtje, geef tips over het onderhoud van een product of adviseer klanten over hoe ze hun nieuwe meubel kunnen gebruiken.

Neem als voorbeeld die net verkochte bank. Je kunt klanten verrassen met mails over:

  • Onderhoud: "Dit is hoe je je bank onderhoudt" en bied daarbij verzorgingsproducten aan.
  • Montage: "Zo zet je de bank in elkaar" (als je zelfmontage aanbiedt).
  • Gebruikstips: "Dit kun je allemaal doen op je bank" - van relaxen tot sport kijken en meer.

2. Personalisatie

Je kent het wel. Dat moment waarop je een product ontvangt en merkt dat er nét dat beetje extra aandacht aan is besteed. Misschien een handgeschreven bedankkaartje of specifieke verzorgingstips. Dat extraatje, die persoonlijke touch, maakt het verschil. 

Personalisatie gaat verder dan het gebruiken van iemands voornaam in e-mails. Waar je over na kunt denken is het toevoegen van een handgeschreven kaart. 

Voorbeelden van personalisatie voor interieurwebwinkels om retentie te verbeteren

Omdat jij een interieurwebwinkel hebt of er werkt, hier een aantal voorbeelden waar je mee aan de slag kunt:

  1. Verzorgingsgids: maak speciale gidsen voor specifieke materialen, zoals hout of leer. 
  2. Gepersonaliseerde e-mails: stuur e-mails die zijn afgestemd op de voorkeuren en aankoopgeschiedenis van de klant. Denk aan aankondigingen van collecties die matchen met hun stijl en speciale aanbiedingen op iemands verjaardag.
  3. Interieuradvies: bied gratis interieuradvies aan voor klanten boven een bepaalde lifetime value → dit kan via een online videochat.
  4. Gepersonaliseerde productaanbevelingen: op basis van eerder bekeken of gekochte producten kun je suggesties doen via e-mail. Als iemand tafellampen heeft bekeken of gekocht, kun je bijpassende salon- of bijzettafeltjes aanbevelen. 
  5. Loyaliteitsprogramma: laat klanten punten verzamelen voor iedere aankoop en beloon ze met gepersonaliseerde aanbiedingen.

3. Verpakkingen

Het uitpakken van een nieuw meubel moet een belevenis zijn! Voor interieurwebwinkels is de verpakking meer dan alleen een beschermlaag: het is een kans om indruk te maken. 

Ga voor duurzame, eco-vriendelijke materialen die laten zien dat je merk om de planeet geeft. En ga eens een dagje zitten met teamgenoten om de ‘unboxing experience’ te verbeteren. Denk aan gepersonaliseerde stickers, linten of zelfs een klein extraatje zoals een kortingscode voor de volgende aankoop. 

Koen van Hooren
Over de auteur van
5 strategieën om de retentie en klantloyaliteit van je interieurwebwinkel te verbeteren

Koen is een geboren copywriter en funnelbouwer die zich specialiseert in e-commerce.

Wil je meer weten?

4. Blijf menselijk

Alles draait alleen nog maar om digitaal en automatisering. Althans, zo lijkt het. Als onderdeel van je retentiemarketing strategie kun je menselijke touch toevoegen. Nu vinden wij het als retentiemarketing agency natuurlijk geweldig om goede mails te schrijven, er gaat niets boven een handgeschreven kaart of persoonlijk belletje na een aankoop. Gewoon even vragen hoe het product bevalt en of je nog ergens mee kunt helpen. Vrijwel niemand doet dit, dus dat biedt kansen voor jou!

Vergeet dan niet te luisteren naar je klanten, want ze kunnen je inzichten geven waarmee jij de customer journey voor nieuwe klanten kunt verbeteren. 

Naast de communicatie ná een aankoop, kun je ook al voor de aankoop wat menselijker overkomen. Deel in je e-mails (zoals in de welcome series) persoonlijke verhalen en laat potentiële klanten kennismaken met de mensen achter het merk. Deel foto’s van je team, de ontwerpers of zelfs het productieproces. 

5. Events

Sommige merken zien klantervaring als de ruggengraat van hun succes. De denkwijze: als iedere touchpoint in de customer journey positief is, zal de klantwaarde gemiddeld gezien toenemen. Een bijzondere, maar voor sommige merken doeltreffende strategie.

Een van die touchpoints kan een offline event zijn waar je klanten in het echt ontmoet, om een nog diepere band te creëren. Lijkt dit je gaaf? Hier zijn een paar voorbeelden voor interieurwebwinkels:

  • Showrooms & pop-ups: niet iedere interieurwebwinkel heeft ook een fysieke locatie, maar tijdelijke pop-ups of showrooms kunnen klanten een kans geven om de mensen achter het merk te leren kennen. Dat vergroot het vertrouwen in het merk. 
  • Lanceringen: heb je een nieuwe collectie of speciaal product? Maak er een event van! Nodig klanten en bijvoorbeeld influencers uit voor een exclusieve sneak peek.
  • Samenwerkingen: ga de samenwerking aan met lokale bedrijven of influencers voor gecombineerde events. Denk aan een interieur- en mode-evenement. Zij doen de kleding, jij al het meubilair → zo profiteer je ook van elkaars volgers op de socials.

Conclusie: zet die extra stap voor je klanten

Merken die net dat stapje extra zetten, houden hun klanten. Dat heb ik de afgelopen periode geleerd en ook zelf ervaren. Bij retentiemarketing gaat het allemaal om de positieve klantervaring.

Nu je weet wat je te doen staat, is het tijd om aan de slag te gaan. Succes met de implementatie!

Koen van Hooren
About the author of
5 strategieën om de retentie en klantloyaliteit van je interieurwebwinkel te verbeteren

Koen is een geboren copywriter en funnelbouwer die zich specialiseert in e-commerce.

Want help with this?

Read more